Tübitak'ın Yeni Web Dergisi Genç Bilim Yayınlandı ~ Egitim

9 Kasım 2015 Pazartesi

Tübitak'ın Yeni Web Dergisi Genç Bilim Yayınlandı

TÜBİTAK Bilim Genç
 
İlginç ve güncel konuların ele alındığı popüler bilim yazıları, bilim dünyasından son gelişmeler, merak edilen ilginç soruların cevapları, uluslararası alanda bilime katkı sağlayan başarılı bilim insanlarımızın yaşam öykülerinin ve araştırma konularının yer aldığı söyleşiler ve daha fazlası TÜBİTAK`ın ücretsiz elektronik yayını Bilim Genç`te.
 
Kolayca ulaşabileceğiniz malzemelerle gerçekleştirilebilen etkinliklerin yer aldığı Kendimiz Yapalım ile Tasarla ve Yap köşeleriyle yaparak öğrenmenin keyfine varabilirsiniz. Temel elektrik ve mekanik kavramları öğrenebileceğiniz bu köşelere kendi projenizi göndererek siz de katkıda bulunabilirsiniz.
 
Bilim konularının anlatıldığı animasyonların, ilginç bilimsel deneylerin, bilim insanlarının araştırma laboratuvarlarından görüntülerin, Kendimiz Yapalım ile Tasarla ve Yap köşelerindeki etkinliklerin yapım aşamalarının yer aldığı videolar TÜBİTAK Bilim Genç`te.
 
TÜBİTAK Bilim Genç sizlere kendi objektifinizden bilim ve sanatı buluşturan fotoğraflarınızı ve videolarınızı paylaşabileceğiniz bir alan da sağlıyor.
 
Ayrıca etkileşimli bir şekilde oynayabileceğiniz düşünmeye dayalı zekâ oyunlarına TÜBİTAK Bilim Genç`ten ulaşabilirsiniz.
 
TÜBİTAK Bilim Genç`in düzenlediği Robot Bilim etkinliği kapsamında görsel programlama ile üretilen algoritmaları kullanarak sanal ve gerçek ortamlarda Robot Bilim uygulamaları gerçekleştirebilirsiniz.
 
TÜBİTAK`ın desteği, bilim merkezleri ile bilim ve sanat merkezlerinin koordinatörlüğü ve okulların katılımıyla gerçekleştirilecek Robot Bilim etkinliğinin sonucunda düzenlenmesi planlanan yarışmanın kazananlarını sürpriz hediyeler bekliyor.
 
TÜBİTAK Bilim Genç sizlere okulda hazırladığınız projeleri paylaşabileceğiniz bir alan sağlıyor: Projeler İşbaşında
 
Doğada yaşayan canlıların yaşam kültürünü araştıran Serdar Kılıç bu kültürü TÜBİTAK Bilim Genç`teki köşesinde sizlerle paylaşıyor.
 
TÜBİTAK Bilim Genç Bilim Söyleşileri ile uluslararası alanda bilime katkı sağlayan başarılı bilim insanlarını sizlerle buluşturuyor.
 
PROJELER İŞ BAŞINDA
Okuyucuların dergiye doğrudan katkı sağladığı bölümlerden biri “Projeler İş Başında Köşesi”.
Bu köşeye gençler okullarında hazırladıkları projeleri yükleyebiliyor ve herkesle paylaşabiliyor. Böylece çevrelerini gözlemliyor, problemleri belirliyor ve bu problemlere nasıl çözüm bulabileceklerinin sistematik adımlarını öğreniyorlar.
Bu köşeyle Bilim Genç, proje üretmek isteyen öğrencilere de farklı bakış açıları kazanabilecekleri bir kaynak olmayı hedefliyor.
 
ROBOT BİLİM
Etkileşimli köşelerden biri de Robot Bilim.
 
Robot-Bilim Etkinliği Nedir?
Robot-Bilim (Kendi Robotunu Yap), ‘‘görsel programlama ile algoritma üretme``, üretilen algoritmalarla ‘‘sanal ve gerçek ortamlarda robot bilim uygulamaları`` geliştirme ve gerçekleştirilen projelerin sergilenmesi etkinliğidir.
Bir soruna çözüm yolu geliştirmek için robot teknolojilerinden de faydalanabiliriz. Bunun için robotları programlamak  yani algoritma üretmek gerekiyor. Robotları programlamanın hayli karmaşık olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, Bilim Genç Robot Bilim etkinliğinde kullanılan “görsel programlama ile algoritma üretme” yazılımı sayesinde çözüm basamaklarını oluşturmak çok kolay. Bu sayede gençler de kendi robotlarını yapıp onları kontrol edebiliyor.
Geçtiğimiz okul döneminde ilki düzenlenen Robot Bilim etkinliğine Türkiye`nin dört bir yanında 5-6-7 sınıf öğrencileri katıldı. 200 okul, 400 öğretmen, 6000 öğrenci, 20 bilim merkezi koordinatörü projeye katıldı.
Arkadaşları satın aldıkları oyuncaklarla oynarken, onlar kendi robotlarını bir anlamda kendi oyuncaklarını kendileri yaptı. Böylece günlük hayatta karşılaştıkları problemleri çözerken aslında yaparak öğrenmenin tadına vardılar.
Bundan sonra her yıl gerçekleştirilmesi planlanan bu etkinlik kapsamında bilim merkezlerinde ve okullarda robot bilim eğitimleri veriliyor. Ayrıca bu eğitimlere isteyen herkes Bilim Genç`ten ulaşabiliyor.
 
TASARLA VE YAP
Tasarla ve Yap bölümü belki de sizlerin en fazla katkıda bulunabileceğiniz alan.
Çoğunuzun parçası olduğu “kendin yap” yani “maker” hareketi gençleri pasif bir tüketici olmaktan üreten insanlara dönüştürmeyi amaçlıyor. Biliyoruz ki hayatımızı değiştiren icatlara “ben de yapabilirim” duygusunu kazanan bu gençler imza atacak.
Bilim Genç,  Tasarla ve Yap köşesinde hem çok basit hem de çok karmaşık projelere  yer vererek, yeni şeyler üretmek isteyen herkese yol gösterici olmayı hedefliyor.
Bu kaynağın zenginleşmesi için Tasarla ve Yap köşesine projelerinizle sizin de katkı sağlamanızı bekliyoruz. Bu köşeye katkıda bulunanlar gelecekte düzenlenmesi planlanan Tasarla ve Yap sergilerinde projelerini sergileme fırsatı bulacak.
 
 
BİLİM SÖYLEŞİLERİ
Bilim Genç`in bir diğer amacı, gençlerin çevrelerindeki değişimlerin farkına varmalarını sağlamak. Gözlem yapan gençler evren hakkında eşsiz bilgiler edinir ve bu bilgiler arasında bağlantılar kurarak akıllarındaki birçok soruya cevap bulabilir. Bunun için yapmaları gereken tek şey çevrelerine biraz daha dikkatli bakmak.
 
YAZI, HABER,  SORU-CEVAP
Bütün bu etkileşimli köşelerin yanı sıra ilgi çekici yazıların, merak edilen soruların cevaplarının ve en son bilimsel gelişmelerin yer aldığı Bilim Genç, popüler bilim dergisi olma özelliğini de koruyor. Video, infografik, animasyon gibi zenginleştirilmiş içeriklerle desteklenen bilimsel konular daha kolay anlaşılıyor.
 
BİLİM CAFE
Bilim Genç sadece bilim söyleşileri ile değil Bilim Kafe etkinlikleri ve videolu söyleşilerle de bilim insanlarının deneyimlerini, hayat hikayelerini ve araştırma konularını gençlerle paylaşabilmelerine imkân sağlıyor.
 

Share

& Comment

Okullar

 

Copyright © 2015 Egitim

Distributed By My Blogger Themes | Designed by Templateism